lördag 4 maj 2013

Genom dina ögon

Genom dina ögon - Stephenie Meyer

Den här underbara boken kom nyligen som film, så gissa vem som satt i biosalongen! Faktiskt så hade Atte och några andra vänner kidnappat mig, men de valde ju en bra film. Jag måste säga att boken är mycket bättre än filmen, men det var ändå roligt att se historien på bio. Genom dina ögon är en av mina absoluta favoriter.

Berättelsen utspelar sig i en nära framtid, när jorden tagits över av utomjordingar. Plötsligt upphör alla krig, svältande får mat, ingen grälar längre och alla spännande tv-program försvinner. De nya invånarna är fredsälskande silverskimrande själar som opereras in i nacken på människorna. De tycker att de våldsamma människorna inte förtjänade en så vacker planet och därför tog de den.

Vandraren är precis som alla själar rakt igenom god, naiv och mycket omtänksam. Men hon är annorlunda. Hon har bott på åtta andra planeter utan att ännu hitta ett ställe där hon trivs tillräckligt bra för att stanna för gott. Hon har aldrig hittat en partner bland själarna. Hon vandrar alltid vidare.

Men när hon öppnar sin mänskliga värds ögon för att börja sitt liv på planeten jorden, märker hon att något är fel. Det finns tankar i hennes huvud som inte är hennes egna. De tillhör människan vars kropp hon bor i: Melanie Stryder. För Melanie tänker inte ge upp och låta någon utomjording radera henne. Hon lovade sin bror att komma tillbaka. Och hon är precis tillräckligt envis för att hitta ett sätt.

porträtt av Jake Abel: "Ian" i filmen The Host.
Ritat på ett tåg när jag var väldigt trött...
Genom Melanies minnen och tankar lär sig Vandraren att älska de människor Melanie älskar. Hon börjar ljuga för de andra själarna. Plötsligt upptäcker hon att hon älskar Melanies lillebror på samma sätt som Melanie gör. Och att hon är förtvivlat kär i Melanies pojkvän Jared, som antagligen hatar henne för att hon tagit Melanie ifrån honom.

Vandraren och Melanie är först inte särskilt förtjusta i varandra, men de måste samarbeta när de ger sig av för att hitta en mänsklig rebellgrupp, samt mannen och pojken de båda två älskar. Någonstans på vägen börjar de älska varandra. Och bland rebellerna finns en man som heter Ian - som verkar tycka om Vandraren för den hon är. Har Vandraren äntligen hittat hem?

Jag älskar den här boken. Den djup, komplicerad, hopplöst romantisk… En av anledningarna till att jag inte tröttnade på den lika snabbt som Twilight är väl att det varit mycket mindre hysteri runt den här berättelsen. Det är en bok, skriven av en människa och varken mer eller mindre än det. Men jag rekommenderar den verkligen, oavsett om du är 12 år eller 50, om du gillar science fiction eller inte. Läs!

Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar